TOP 5: I Myanmar slipper man fugle løs for selv at komme i Himlen

Du vil grine og græde i Myanmar.

 

Her er en Top 5 over nogle af de ting, jeg synes er mest ejendommelige ved det gamle Burma.

 

Det er gerne omkring pagoder og templer, at damer har fuldtidsarbejde som Karma-automater

 

1) Slipper fugle løs for at optjene Karma

Du behøver hverken bede eller slide for at optjene Karma i Myanmar.
Som sild i en tønde flimrer spurvene rundt i kuppelformede bure, og du kan betale to kroner for at få damen til at slippe en enkelt fugl løs. I den burmesiske verdensforståelse giver dette øjeblikkelig Karma på kontoen, og desto flere du slipper løs, desto mere åndelig merit optjener du. Hvis den skal have lidt ekstra gas, kan man en sjælden gang imellem også få lov til at sende en ugle til himmels.

 

Til trods for man har kørt i højre side af vejen i 50 år, er næsten alle biler højrestyrede, da de er blevet importeret brugt fra Japan.

2) Rattet sidder i højre side – hvor man også kører

Der er mange ting, som på både charmerende og alarmerende vis ikke giver mening i Myanmar. Af den alarmerende slags er vi nødt til at nævne, at burmeserne, efter de britiske koloniherrers instruktioner, indførte venstrekørsel for mere end hundrede år siden. Det fungerede da også fint – indtil den notorisk uforudsigelige diktator, General Ne Win, indførte højrekørsel i 1970. Problemet var, at rattet fortsat sad i højre side, og det gør det stadig i mere end 90 procent af bilerne her i landet. Og ja, det hænder, der sker en ulykke eller to som konsekvens af mangel på udsyn. Derfor har alle turistbusser også en ”hjælper”, der sidder i køretøjets venstre side, og han fortæller chaufføren, hvornår det er sikkert at overhale.

 

 

Den liggende Buddha er 100 meter lang, mens verdens næsthøjeste statue tårner sig op lige bagved.

3) Gigantiske Buddhaer trumfer sundhed og uddannelse

Udover at slippe fugle løs kan du også deponere Karma ved at donere mad til munke, klistre bladguld på Buddhaer eller smide penge efter enorme gejstlige byggeprojekter.
Det er netop denne tankegang, der har stablet nok millioner af dollars på benene til at realisere den 129-meter høje Buddha udenfor Monywa i Sagain Region. Denne gyldne kolos kan ses på mange kilometers afstand, og den burmesiske stat har ikke lagt en rød reje; det er alt sammen private donationer, af hvilke mange kommer fra meget fattige mennesker. Selvom Myanmar har et udueligt sundheds- og uddannelsessystem overbeviser den buddhistiske livsfilosofi dem om, at livet er kort – og det næste er lige om hjørnet – så det er bedre at tænke på karmisk forberedelse end øjeblikkelige sociale tiltag.

 

Disse skilte kan du se overalt i Mandalay.

 

4) Verdens mest umulige hastighedsbegrænsning

Dette eksempel på yderst upraktiske beslutninger er et af mine yndlingseksempler.

I 2018 indførte man i Mandalay en generel hastighedsbegrænsing på, ja, 48 km/t. Man kan lige forestille sig den rådmand, der insisterede på, at dette ville være en rationel og intuitiv beslutning, og gad vide hvor lang tid det møde varede? Helt lavpraktisk må man derfor køre 48 km/t, inden man når broen fra Mandalay til Sagain, men så snart man er på broen, er man velkommen til at træde på speederen og køre hele to km/t mere. Så snart du har krydset broen, hvilket kun tager et par minutter, må du sagtne farten til de ejendommelige 48 km/t.
Grunden til at tallet ”48” kom på alle færdselstavler, skal imidlertid findes i, at briterne indførte en begrænsning på 30 miles i timen, og ganger man 30 med 1,6, bliver det til 48 – det er dog stadig lidt af en historie.

 

På landets myriader af tehuse – der serverer fantastisk mad til ingen penge – er det OK at kysse lidt efter tjenerne.

5) Kysser luften for at få betjening

Jo, man kan godt række hånden op eller vente på øjenkontakt med tjeneren, men her i Myanmar er det mere normalt at lave en høj kysselyd ved at suge lidt luft gennem dine sammenlukkede læber. Det er helt klart noget man først skal vende sig til at høre – og det tager endnu længere, før man selv kan gøre det uden at føle sig semi-vulgær og grænseoverskridende. Men metoden virker perfekt, og så er det  bare om at kysse løs, nu når man har lejligheden til at gøre det uden at blive stemplet som en sær snegl.

 

 

JEG BEGYNDER I 2019/20 AT SÆLGE MINE EGNE GRUPPEREJSER TIL MYANMAR MED MIG SELV SOM REJSELEDER. DET BLIVER GODT OG BILLIGT, DA DER IKKE VIL VÆRE EN DANSK AGENT MED I LIGNINGEN. SKRIV TIL MIG HVIS DU ER INTERESSERET.
VI ARRANGERER OGSÅ TURE I HELE MYANMAR FOR PAR, SINGLER OG FAMILIER – OG INGEN DANSKE BUREAUER GØR DET BEDRE END OS. FANG MIG PÅ ASK@MYANMAZING.COM

Her er jeg (knælende) sammen med en masse danske gæster i Bagan i januar 2019.

 

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email